lunes, 15 de abril de 2013

                   Mare de Déu del Claustre
L'escultura de la Mare de Déu del Claustre és una imatge de pedra del segle XII conservada en una capella de la Catedral de Solsona, obra de l'escultor Gilabert de Tolosa. És una de les talles de pedra catalogades com una de les escultures més significatives del romànic universal.
La imatge mesura 105 cm d'alçada; està asseguda en un tron, amb l'Infant a la falda, i sota els peus estan representats dos monstres. La imatge és de pedra, i el pas dels anys l´ha ennegrit.
Actualment està considerada com la patrona de la ciutat de Solsona.[
 


A dreta del transsepte trobem la Capella del Claustre on es venera l’escultura en pedra de la Mare de Déu

del Claustre , que es cataloga segons autors com plenament romànica del segle XI o de transició entre el romànic i el gòtic, està considerada com un dels exemplars més singulars d’aquest tipus d’icones a Catalunya.

Maria se’ns presenta amb corona i amb un ric vestuari amb plecs i volums que podrien confirmar una autoria més tardana, en una posició gairebé frontal, asseguda al tron damunt d’un coixí, amb els cabells recollits, de forma singular en aquest tipus de imatges, en unes llargues trenes que li baixen per les espatlles. Amb la ma dreta aguanta el ceptre i té a la falda esquerra a Jesús assegut, a qui mira de forma hieràtica. El Nen es representa descalç, ricament vestit a l’igual que la Mare, i situat en una posició obliqua respecte a la Mare, beneint als fidels amb la ma dreta. La Mare de Déu aixafa amb els peus calçats dos animals monstres que simbolitzen el mal
Actualment està considerada com la patrona de la ciutat de Solsona.[1]Marededéu trobada
Al segle XIII, amb l'arribada dels albigesos, tement per la integritat de la imatge, la van amagar dins el pou del claustre que estaven acabant de construir. La llegenda comenta que un nen jugava al claustre i que, en caure al pou, va ser salvat per la Mare de Déu.

Guerra Civil

Durant la Guerra Civil del 1936, les imatges religioses tornaren a perillar, i en aquesta ocasió va ser amagada a la caixa del campanar, i més tard evacuada a França. Acabada la guerra la imatge va haver de ser restaurada,  la figura de l'Infant havia sofert algunes destrosses.

Confraria de la Mare de Déu del Claustre i la Vintiquatrena

La Confraria de la Mare de Déu del Claustre es va fundar pels volts de l'any 1475
Goig


 

 

 

 

Puix tant d'amor ens teniu
per ser la nostra patrona
De la ciutat de Solsona
els vostres fills protegiu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario